Contoh Soal Reported Speech dan Kunci Jawaban

Blogdope.comContoh Soal Reported Speech dan Kunci Jawaban. Reported Speech atau kalimat tak langsung seringkali kita pergunakan dalam percakapan sehari-hari.

Sebenarnya, apa yang dimaksud dengan reported speech?

Pengertian reported speech atau indirect speech ialah bentuk kalimat yang digunakan untuk mengungkapkan sesuatu yang telah diucapkan oleh orang lain.

Selanjutnya kalimat bentuk indirect atau reported speech seringkali mengalami beberapa perubahan dari bentuk aslinya, sehingga informasinya menjadi lebih jelas bagi pendengar.

Adapun fungsi kalimat tak langsung ini adalah untuk menyampaikan kembali sesuatu hal yang pernah di ucapkan oleh orang lain.

contoh soal reported speech dan kunci jawaban
Contoh Soal Reported Speech (sumber: Englex.ru)

Pembahasan lengkap mengenai reported speech, dapat Anda simak selengkapnya pada artikel Pengertian dan Jenis-jenis Reported Speech Serta Contoh Soal dan Kunci Jawabannya.

Rumus Kalimat Bentuk Reported Speech

Untuk mengubah kalimat langsung (direct speech) menjadi kalimat tidak langsung (indirect speech) sebenarnya tidak membutuhkan rumus khusus.

Selanjutnya, hal ini berbeda dengan pada saat kita mempelajari tenses, yang mana setiap tenses memiliki aturan dan rumus masing-masing. Pembahasan mengenai tenses bahasa Inggris dapat Anda simak pada artikel Rumus Tenses Bahasa Inggris).

Namun demikian, ada beberapa cara yang bisa kita lakukan untuk mengubah kalimat langsung menjadi kalimat tidak langsung. Beberapa cara yang bisa kita pakai di antaranya:

Pertama, menghilangkan tanda kutip pada pernyataan langsung

Kedua, mengubah huruf kapital pada awal kalimat langsung menjadi huruf kecil

Ketiga, mengubah pronoun menjadi bentuk orang ketiga

Keempat, menambahkan kata that

Kelima, menggunakan kata whether atau if, utamanya untuk pertanyaan bentuk yes/no

Keenam, mengubah time reference

Ketujuh, merubah tenses

Kaitannya dengan merubah tenses dan time reference, berikut penjelasan selengkapnya.

Baca : Rumus Tenses Bahasa Inggris Dilengkapi Penjelasan dan Contohnya

Nah, pada kesempatan kali ini, admin akan menyajikan contoh soal reported speech sekaligus dilengkapi dengan kunci jawabannya.

Contoh Soal Reported Speech dan Kunci Jawabannya

Find the right reported speech from the sentences by choosing A, B, C or D!

Bagian 1

1. “How can I get to the nearest bus station?”

A. He asked me whether he could get to the nearest bus station

B. He told me how he can get to the nearest bus station.

C. He asked me how he could get to the nearest bus station.

D. He wanted to know if he can get to the nearest bus station.

2. Jessica said, “I want to buy a new makeup kit.”

A. Jessica said that she wanted to buy a new makeup kit.

B. Jessica told me that she wants to buy a new makeup kit.

C. Jessica asked me if she wanted to buy a new makeup kit.

D. Jessica said that she want a new makeup kit.

3. “Don’t turn on the TV,” he said.

A. He warned me to not turn on the TV.

B. He warned me not to turn on the TV.

C. He asked me to turn on the TV.

D. He said that he wanted to turn on the TV.

4. “I have been reading for 30 minutes,” my brother said.

A. My brother said that he has been reading for 30 minutes.

B. My brother told me that he had read for 30 minutes.

C. My brother asked if he has been reading for 30 minutes.

D. My brother told me that he had been reading for 30 minutes.

5. “I went to the new department store yesterday,” she said.

A. She said that she had gone to the new department store the day before.

B. She said that she has gone to the new department store the day before.

C. She said that she had gone to the new department store yesterday.

D. She said that she went to the new department store yesterday.

Kunci jawaban Bagian 1
1. C, 2. A, 3. B, 4. D, 5. A
Contoh Soal Reported Speech Bagian 2

James asked me, “Did you and Andi go to a market yesterday?”
A. James asked me if you and Andi go to a market yesterday.
B. James asked me if I and Andi had gone to a market the day before
C. James asked me if I and Andi has gone to a market the day before
D. James asked me if I and Andi went to a market the day before

Indah asked, “What is your dream in the future?”
A. Indah wanted to know what is your dream in the future
B. Indah wanted to know what is my dream in the future
C. Indah wanted to know what my dream in the future is
D. Indah wanted to know what my dream in the future was

My mother told me, “Don’t open the window now!”
A. My mother told me not to open the window at that time
B. My mother told me don’t open the window at that time
C. My mother told me didn’t open the window at that time
D. My mother told me not to open the window now

The student said, “I begin to understand how the sewing machine works”
A. The student wanted to know if he began to understand how the sewing machine works
B. The student asked me if he began to understand how the sewing machine worked
C. The student said that he began to understand how the sewing machine worked
D. The student said that he begins to understand how the sewing machine works [sc:ads]

Artikel Terkait: Contoh Soal tentang Pronoun dan Kunci Jawabannya

My sister told me, “Your best friend has just left from the school”

A. My sister told me that my best friend had just left from the school
B. My sister told me that my best friend has just left from the school
C. My sister told me that your best friend has just left from the school
D. My sister told me that your best friend had just left from the school

He asked me, “Can I borrow your book for a moment?”
A. He asked me whether I can borrow your book for a moment
B. He asked me whether he can borrow my book for a moment
C. He asked me if he can borrow my book for a moment
D. He asked me if he could borrow my book for a moment

She asked me, “Why are you staring angrily at that man?”
A. She asked me why were you staring angrily at that man
B. She asked me why was I staring angrily at that man
C. She asked me why was she staring angrily at that man
D. She asked me why am I staring angrily at that man

The teacher said, “The students must be in the class before 8 a.m. tomorrow”

A. The teacher said the students must be in the class before 8 a.m. tomorrow
B. The teacher said the students had to be in the class before 8 a.m. tomorrow
C. The teacher said the students had to be in the class before 8 a.m. the day after
D. The teacher said the students must be in the class befoe 8 a.m. the day after

Francis told me, “I am going to meet my penpal from Spain next two weeks”
A. Francis told me that he was going to meet his penpal from Spain two weeks after
B. Francis told me that he is going to meet his penpal from Spain two weeks after
C. Francis told me that I am going to meet my penpal from Spain next two weeks
D. Francis told me that I was going to meet my penpal from Spain next two weeks

My brother said, “We have been staying here for three days”
A. My brother said that we have been staying here for three days
B. My brother said that they had been staying there for three days
C. My brother said that they had been staying here for three days
D. My brother said that they have been staying there for three days

Kunci Jawaban Bagian 2

1. B
2. D
3. A
4. C
5. A
6. D
7. B
8. C
9. A
10. B

Itulah contoh soal reported speech dan kunci jawaban yang dapat admin sajikan pada kesempatan kali ini. Semoga bisa menjadi rujukan belajar Anda sekaligus sebagai sarana berlatih bahasa Inggris.

Terima kasih.