Contoh Soal tentang Pronoun dan Kunci Jawabannya

Blogdope.comContoh Soal tentang Pronoun dan Kunci Jawaban. Kata ganti dalam sebuah kalimat dapat berfungsi baik subyek maupun obyek.

Di dalam tata bahasa Inggris, terdapat salah satu bagian dari part of speech yang tidak boleh kita lupakan, yaitu pronoun.

Nah, jika dalam bahasa Indonesia kita mengenal istilah kata ganti, maka di dalam bahasa Inggris pronoun ialah padanannya yang paling tepat.

Baca Juga: Pengertian Passive Voice Beserta Rumus dan Contoh Soal

Pengertian Kata Ganti atau Pronoun

Apakah sebenarnya pengertian pronoun itu?

contoh soal pronoun dan kunci jawaban
Contoh Soal tentang Pronoun dan Kunci Jawabannya

Secara tata bahasa, pronoun dapat berarti kata ganti yang biasa diterapkan untuk menggantikan orang, hewan, ataupun benda. Sedangkan subyek yang diganti tersebut dapat bersifat konkret maupun abstrak.

Penggunaan pronoun dalam kalimat bertujuan untuk menghindari penggunaan obyek atau subyek yang berulang-ulang, sehingga kalimatnya menjadi tidak efektif.

Adapun pronoun yang dapat berfungsi sebagai subyek, utamanya personal pronoun, kita kenal dengan sebutan subject pronoun.

Sebaliknya, untuk kata ganti yang berguna sebagai obyek kita sebut dengan object pronoun.

Baca: Pengertian Conditional Sentence Beserta Rumus dan Contoh Soal

Contoh Soal tentang Penggunaan Pronoun dalam Kalimat

Contoh Soal Pronoun Bagian 1

Find the right answer by choosing a, b, c or d!

1. I don’t know where my daughter is. ______ left the house without my permission.

a. Hers

b. Her

c. She

d. He

2. Alfa and Delta are my twin cousins and my family really loves ______.

a. they

b. them

c. theirs

d. themselves

3. Stephan: Look, I just bought a new book.

Anthony: Great. _____ is a good book. I have read it.

a. That

b. Those

c. These

d. They

4. Molly shouted loudly when my teacher was explaining. The teacher gave _____ a punishment she deserved.

a. hers

b. she

c. herself

d. her

5. Sarah: Can you help me with this homework? It’s very difficult.

Susi: Try harder. You have to do it ________. That’s for your own goodness.

Sarah: Alright.

a. yourself

b. yours

c. herself

d. myself

6. When I needed a help, ______ came to me. It made me really sad.

a. anybody

b. nobody

c. everyone

d. somebody

7. Ana: Where should I put _____ books?

Mrs. White: Upstairs, please.

a. that

b. this

c. these

d. there

8. My brother always bothers me but I do love _____. Whenever ____ is not at home, I feel so lonely.

a. him, he

b. he, him

c. his, he

d. he, his

9. Teacher: Where is _____ book?

Student: I am afraid I leave it at home. I promise I will bring it tomorrow.

Teacher: You have said that yesterday.

a. yours

b. yourselves

c. your

d. you

10. Mr. Thomas is a renowned businessman. People in this city know _____.

a. himself

b. his

c. he

d. him

Baca: Pengertian dan Jenis Pronoun serta Contoh Soalnya

Kunci jawaban Soal Pronoun Bagian 1

1. C, 2. B, 3. A, 4. D, 5. A, 6. B, 7. C, 8. A, 9. C, 10. D

Contoh Soal Pronoun Bagian 2

1.She has a new doll, ______doll is very big

a.his

b.her

c.our

d.its

2.They will buy some foods,_______foods are so delicious

a.his

b.him

c.her

d.their

3.Diana calls me,_______voice is so loud

a.his

b.him

c.her

d.their

4.My name is yona and______name is Sinta

a.his

b.him

c.her

d.their

5.They love…… so much because I am their daughter

a.me

b.her

c.his

d.your

6.________book is so interesting, Nana buys it in the bookstore

a.his

b.him

c.her

d.your

7.Diana loves Alex, because _____ attitude is very good.

a.his

b.her

c.its

d.their

8.My name is Yona May Rahayu, _______ from my father.

a.his

b.her

c.its

d.their

9.He loves______so much, because I am very kind

a.me

b.his

c.her

d.their

10.They love______, because I never hurt them

a.his

b.him

c.her

d.our

11.I am so proud with______, she is so kind with me

a.him

b.her

c.their

d.our

12.My book is so expensive, _______ needs much money

a.their

b.our

c.its

d.your

13.Diana is so beautiful, ____likes to make up

a.he

b.she

c.her

d.his

14.I like a doll, ______is very cute

a.she

b.they

c.it

d.he

15.I love my house, ______ window is very big

a.their

b.her

c,his

d.its

16.My life is so beautiful, ______is so interesting life

a.they

b.his

c.it

d.her

17._____friends are so smart, I like them so much.

a.I

b.my

c.me

d.mine

18.Dina is a girl, _____likes to play a doll

a.he

b.her

c.she

d.it

19.They like to eat an apple, and so do______

a.me

b.I

c.her

d.him

20.Tiara was sleepy, _____needs to sleep.

a.her

b.his

c.him

d.she

Contoh Soal Pronoun Bagian 3

1.    Does _____ let _____ go?

a.    (her, me)
b.    (she, I)
c.    (he, me)
d.    (they, she)

2.    Please tell _____ that _____ will be late.

a.    (her, I)
b.    (them, him)
c.    (we, I)
d.    (him, her)

3.    _____ love Monday. Does _____ love it too?

a.    (I, you)
b.    (She, he)
c.    (They, you)
d.    (I, she)

4.    Danny is my best friend. I know _____ so well.

a.    Him
b.    Her
c.    Us
d.    You

5.    The mechanic is my sister. So don’t disturb _____.

a.    Him
b.    Hers
c.    Her
d.    He

6.    I meet Raisa last night and _____ signed _____ t-shirt.

a.    (she, my)
b.    (he, my)
c.    (her, my)
d.    (his, mine)

7.    I can’t find _____. Does _____ steal it?

a.    (my, she)
b.    (she, you)
c.    (it, they)
d.    (mine, he)

8.    My father has a dog. _____ likes play with _____.

a.    (him, it)
b.    (he, it)
c.    (he, him)
d.    (he, her)

9.    When my boss promoted me, _____ was so proud and _____ gave me so many advices.

a.    (he, him)
b.    (he, she)
c.    (he, he)
d.    (them, he)

10.    My brother works in a big factory. _____ says that _____ is a nice place.

a.    (she, it)
b.    (he, it)
c.    (it, it)
d.    (he, there)

Kunci Jawaban Soal Pronoun Bagian 3

  1. c.             (he, me)
  2. a.            (her, I)
  3. d.            (I, she)
  4. a.            Him
  5. c.             Her
  6. a.            (she, my)
  7. d.            (mine, he)
  8. b.            (he, it)
  9. c.             (he, he)
  10. b.            (he, it)

Contoh Soal Pronoun Bagian 4

A.Use correct personal pronouns. See the words in brackets.

Example: ___ often reads books. (Lisa)

Answer: She often reads books.

1) ___ is dreaming. (George)

2) ___ is green. (the blackboard)

3) ___ are on the wall. (the posters)

4) ___ is running. (the dog)

5) ___ are watching TV. (my mother and I)

6) ___ are in the garden. (the flowers)

7) ___ is riding his bike. (Tom)

8) ___ is from Bristol. (Victoria)

9) ___ has got a brother. (Diana)

10) ___Have got a computer, Mandy?

B.Change the underlined words into a correct object pronoun!

1) The teacher always gives the students homework.

2) I am reading the book to my little sister.

3) The boys are riding their bikes.

4) My father is writing a letter to John.

5) I don’t know the answer.

6) Sally is going to Anne.

7) Open the window, please.

8) Can you tell the people the way to the airport, please?

9) The books are for Peter.

10) Can you help my sister and me, please?

C.Fill the blanks with who, whom, which or whose !

1) I talked to the girl ….. car had broken down in front of the shop.

2) Mr Richards,….. is a taxi driver, lives on the corner.

3) John is calling the girl ….. I met last night.

4) This is the girl ….. comes from Spain.

5) That’s Peter, the boy ….. has just arrived at the airport.

6) Thank you very much for your e-mail ….. was very interesting.

7) The man, ….. father is a professor, forgot his umbrella.

8) The children, ….. Mr. John met in the street, are not from our school.

9) The car, ….. driver is a young man, is from Ireland.

10) What did you do with the money your mother ….. lent you?

D.Fill the blanks with the correct possessive adjective!

1.Joanie is (John and Nancy) ______ daughter.

2.Is this Jane’s dog? Yes it is ______ dog.

3.The dog is chasing ______ own tail.

4.Pedro and Isabel are Spanish. ______ family is from Spain.

5.Juan is not at school. ______ father took him to the doctor.

6.Beatriz is married. She showed us ______ ring today.

7.Jose and Maria are dancers. ______ older brother is a singer.

8.Pepe and I have an English class together. ______ teacher is Ms. Smith.

9.My family has a dog. ______ dog’s name is Lady.

10The teacher told me not to bring ______ cell phone to school.

E.Fill the blanks with the correct possessive adjective!

1.Jane has already eaten her lunch , but John saving ….. until later

2.Siska’s mobile needs to be fixed, but is working.

3.Her computer is a Mac, but….. is a PC.

4.We gave them telephone number, and they gave us ……

5.My pencil is broken. Can I borrow …..?

6.I have a dog. That dog is …..

7.She has a cat. That cat is …..

8.We have a car. That car is ….

9.They have a bike. That bike is …..

10.He has a key. That key is …..

Selengkapnya dapat Anda unduh pada tautan di bawah ini.

DOWNLOAD SOAL PRONOUN DAN KUNCI JAWABANNYA

Demikian sajian contoh soal pronoun dan kunci jawaban yang dapat admin sajikan pada kesempatan kali ini. Semoga dapat menambah luas pengetahuan Anda, serta meningkatkan keterampilan dalam berbahasa Inggris.

Selamat belajar dan berlatih, semoga sukses.

Terima kasih.